top of page

Uitgelicht💡: Rob Gulmans van Quercus Boomexperts

In de rubriek Uitgelicht laten we regelmatig een Koploper, partner of lid van ons Koploperteam aan het woord. Wie zijn ze, wat beweegt ze en wat hebben ze met het Koploperproject?


Dit keer spreekt Kyra Luijters van de Hanzehogeschool en lid van het projectteam van Het Koploper Alumni Netwerk Noord-Nederland met Rob Gulmans, algemeen directeur van Quercus Boomexperts te Eelde. Hij won de Koploperprijs Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo in 2021. Quercus heeft op 1 december haar 35 jarig bestaan gevierd én net een eigen compensatiebos geopend.


Op 1 juli 2021 ontving Rob (r) de Koploperprijs uit handen van Serge de Mul van Ultraware, eerder winnaar van de Koploperprijs in Assen
Op 1 juli 2021 ontving Rob (r) de Koploperprijs uit handen van Serge de Mul van Ultraware, eerder winnaar van de Koploperprijs in Assen

Vertel eens over jou en jouw bedrijf


“Quercus Boomexperts doet alles op het gebied van bomen: van planten tot kappen en grootschalig onderhoud, door heel Nederland. We hebben twee locaties en we zijn een enthousiast team van zo’n 35 personen. Op 1 december vierden we ons 35 jarig bestaan! Ikzelf werk hier nu 8 jaar. We zijn emissieneutraal geworden en proberen nog steeds onze CO2-footprint te verkleinen. We willen het liefst emissieloze bedrijfsauto’s en snippermachines, want dieselgebruik heeft bij ons de grootste milieu-impact. Het zou fijn zijn als dat binnen 10 jaar lukt. Maar daarvoor zijn we wel afhankelijk van de ontwikkelingen in de markt. Voorkomen, verminderen en compenseren, is ons motto. Voorkomen van gebruik lukt bijvoorbeeld met elektrische auto’s en kettingzagen. Verminderen doen we bijvoorbeeld door gebruik van HVO100 (synthetische diesel op basis van afvaloliën). Alles wat we niet kunnen voorkomen, dat compenseren we.


We hebben net een compensatiebos geplant en dat is afgelopen jaar geopend. We wilden méér doen. Provincie Drenthe heeft samen met ons 3 hectare gevonden in het Nederlands Natuur Netwerk, in Anderen. Dit was eerst landbouwgrond en we hebben dat uit de landbouw gehaald en daar is nu permanente natuur van gemaakt. Dat scheelt stikstof en levert een bijdrage aan de diversiteit in de natuur. We hopen dat dit een paadje is dat meer MKB-ers gaan bewandelen en gaan bijdragen aan de kwaliteit van het landschap.”


Opening van het compensatiebos van Quercus op 1 december j.l. door gedeputeerde Henk Jumelet en Rob Gulmans (r)
Opening van het compensatiebos van Quercus op 1 december door gedeputeerde Henk Jumelet en Rob Gulmans (r)

Waarom deed je mee aan het Koploperproject?


Quercus Boomexperts was bezig met de voorbereidingen voor dit bos toen Rob hoorde van het Koploperproject. “Dat sprak me aan omdat ik dan in ‘andere keukens’ kon kijken: hoe pakken andere ondernemers duurzaamheidsvraagstukken aan? Je merkt dat je op grote lijnen vaak tegen dezelfde valkuilen en uitdagingen aanloopt, terwijl het belang van bepaalde maatregelen verschilt. Zo ligt de impact bij ons in het dieselverbruik, terwijl bij andere koplopers papiergebruik een meer relevant actiepunt kan zijn.”


Wat heeft het Koploperproject je opgeleverd?


“Door het Koploperproject leerde ik op een andere manier kijken naar mijn bedrijfsvoering. Ik leerde breder kijken naar duurzaamheid. Wat ik heb meegenomen is voornamelijk het stukje maatschappelijk verantwoord ondernemen. We hebben bijvoorbeeld zojuist onze kerstpakketten in de regio gekocht, bij een regionale zorgboerderij. Ook proberen we onze kleding te recyclen. Schoenen, zaagbroeken, jassen gaan nu nog in de kliko. We kijken met een leverancier of we dit duurzaam of circulair kunnen toepassen. Als je breder kijkt, kun je méér doen."


Wat betekent duurzaamheid voor jou?


“Duurzaamheid betekent voor mij de balans tussen duurzaamheid en financiën. Het is niet erg als duurzaamheid méér geld kost, maar er moet wel een balans zijn. Ik ben ook verantwoordelijk voor 30 gezinnen, die ook allemaal een toekomst hebben.”


De balans die bij Rob achter z'n bureau hangt
De balans die bij Rob achter z'n bureau hangt

Je bent ook actief betrokken bij het opzetten van een alumninetwerk voor Koplopers. Waarom?


“Ik zou graag met andere ondernemers open kunnen praten over de problematiek waar we tegenaan lopen en dan sparren over mogelijke oplossingen. Een of twee keer per jaar zou wel fijn zijn. Sommige dingen kun je ook niet alleen oppakken, maar wel met andere ondernemers samen. Je merkt toch dat je elkaar ná het Koploperproject niet meer zo heel veel rechtstreeks spreekt.”


Waar zou je op dit moment over willen sparren met andere alumni?


“Over onze grootste uitdaging: emissieloos werken. Wij hebben een bedrijf waarbij je heel veel langs de weg werkt. De laadlogistiek is voor ons het grootste probleem. We werken door heel Nederland op plekken waar geen laadpalen zijn. Hoe kun je het zo inrichten dat je daar geen hinder van ondervindt? Kleine snippermachines zijn nu bijvoorbeeld 100% elektrisch, maar die doen het maar 4 uur. Die krijg ik niet tijdig opgeladen in een lunchpauze. We hebben daar zelf niet echt oplossingen voor kunnen bedenken. Daar zou ik graag met andere ondernemers, die tegen hetzelfde aanlopen, over praten.”


Tot zover Rob Gulmans. Meer weten over Quercus? Kijk dan op hun website of bekijk dit prachtige filmpje, gemaakt door het programma Drenthe in Transitie van de provincie Drenthe, in samenwerking met het Koploperproject.


Wil je meer weten over Het Koploper Alumni Netwerk Noord-Nederland in oprichting (het KANNN), kijk dan hier. Op 9 mei a.s. organiseert het KANNN op verzoek van Rob een bijeenkomst over duurzame mobiliteit en in het bijzonder hoe je als ondernemer op dit gebied toekomstbestendige keuzes kunt maken. Meer informatie volgt binnenkort op onze Agenda. Wil je je nu alvast aanmelden, stuur dan een mail aan Kyra Luijters: k.luijters@pl.hanze.nl.

Comentarii


bottom of page