In de rubriek Uitgelicht laten we regelmatig een Koploper, partner of lid van ons Koploperteam aan het woord. Wie zijn ze, wat beweegt ze en wat hebben ze met het Koploperproject?
Ditmaal een hele speciale Koploper, namelijk de 500ste! Op ons grote Koploperevent op 21 november hoorde Wouter Stadhouders van StadLandWater, deelnemer aan het Koploperproject Overijssel 2023-24, dat zijn bedrijf de 500ste Koploper is geworden. Jaap de Vries ging in gesprek met Wouter.
Wie is Wouter Stadhouders?
Ik ben Wouter, 49 jaar oud, getrouwd met Loes en vader van twee kinderen. Als ondernemer in Twente run ik samen met mijn broer Maarten het bedrijf StadLandWater. Mijn studietijd in Zwolle bracht me een diploma in civiele techniek en milieukunde, in die periode was bodemverontreiniging een veelbesproken onderwerp. Voordat ik op mijn 28e als zzp'er begon, werkte ik bij Tauw in Deventer. In 2003 was het tijd voor een nieuwe uitdaging: de oprichting van StadLandWater.
Wat heb je persoonlijk met duurzaamheid?
Toen ik studeerde was het een heel andere tijd. Ik kreeg op school een T-shirt met de tekst ‘Nederland is nooit af’, wat destijds vooral sloeg op bouwen en asfalteren, met weinig aandacht voor natuur en burgerbetrokkenheid. Dat is nu heel anders. Techniek dient nu mens en natuur. We streven naar een leefbare, duurzame wereld waarin we iets toevoegen aan de natuur.
Tijdens het event van Het KANNN op 21 november werd ik getriggerd door Kyra Luijters die de workshop over psychologie van duurzaamheid gaf. Zij vroeg ons: “Ga eens terug naar de tijd dat je kind was. Waar werd je toen blij van?” Voor mij was dat het zijn in de natuur. Mijn betrokkenheid bij de natuur is altijd groot geweest, wat zich onder andere uit in mijn deelname aan een uilenwerkgroep. Uilen zijn een signaal van goede biodiversiteit. Als er veel uilen zijn, gaat het ook goed met de natuur. Wij tellen uilen en plaatsen kasten. Dat vind ik ontzettend leuk. Als je ouder wordt en druk bent, vergeet je door de waan van de dag soms waar je echt blij van wordt. Ik ben me daar heel bewust van geworden en neem dit ook steeds vaker zelf mee in mijn eigen presentaties.
Wat doet StadLandWater?
Wij zijn bezig met het ontwerpen, beheren en realiseren van openbare ruimtes. Van woonwijken tot rotondes en van landmeten tot uitvoeringsbegeleiding. We werken voornamelijk in Overijssel, Gelderland, Drenthe en Flevoland, maar ook daarbuiten. We hebben projecten lopen door heel Nederland, zoals een zonnepark in Dokkum. Onze kantoren vind je in Goor, Lichtenvoorde en Apeldoorn.
Wat doen jullie aan duurzaamheid?
Naast een duurzame openbare ruimte zijn we binnen ons bedrijf ook heel actief met duurzaamheid. We zijn gestart met een intern duurzaamheidstraject, inclusief een routekaart en doelstellingen gebaseerd op de SDG’s. Samen met onze collega's hebben we een actielijst opgesteld, die we regelmatig evalueren en bijstellen. Onze acties variëren van het installeren van zonnepanelen tot het gebruik van duurzaam wc-papier en het organiseren van een klimaatdag. Ook op sociaal vlak zijn we actief, met aandacht voor vitaliteit en een gezonde werk/privé-balans, zonder overwerk. We proberen constant te verbeteren.
Veel aandacht voor vitaliteit bij StadLandWater
We zijn nu bezig met het verbeteren van onze afvalinzameling en het samen planten van heggen met ons personeel. En vanuit onze eigen StadLandWater University bieden we ook een opleiding duurzaamheid aan. In onze projecten benadrukken we duurzaamheid bij opdrachtgevers en proberen we bijvoorbeeld kansen voor materiaalhergebruik en biodiversiteit zo goed mogelijk te integreren.
Waarom doen jullie mee aan het Koploperproject in Overijssel?
We waren al actief bezig met duurzaam ondernemen voordat we van het Koploperproject hoorden. Aanvankelijk was het niet onze intentie om een voortrekkersrol te spelen, omdat we ons eerst wilden richten op duurzaamheid goed integreren binnen onze eigen onderneming. Toen we via mede-Koploper BonsenReuling in contact met het Koploperproject, besloten we om alsnog mee te doen. Het project biedt ons de kans om van andere bedrijven te leren en onze aanpak te reflecteren. Hoewel we nog maar net gestart zijn, ben ik al erg enthousiast, vooral over tools zoals de Milieubarometer. Deze geven veel inzichten en stimuleren ons om onze bedrijfsvoering vanuit nieuwe perspectieven te bekijken.
Jullie zijn de 500ste Koploper, want vind je daarvan?
Ons team was enthousiast. We hebben dit nieuws samen gedeeld en gevierd. Als de 500ste Koploper voelen we het bijna als onze plicht om ook te gaan voor de winst van de Koploperprijs. Daar gaan we ons best voor doen.
Net als de winnaars van de Koploperprijs, hebben jullie een boompje gekregen dat symbool staat voor duurzaam ondernemen als continu groeiproces. Is dat al geplant?
Absoluut, we hebben er een mooi plantmoment van gemaakt. Nu is het afwachten en hopen dat de boom snel groeit, zodat we over een paar jaar letterlijk en figuurlijk de vruchten ervan kunnen plukken. We zorgen er goed voor!
Daarnaast hebben jullie als 500ste Koploper een gratis lidmaatschap van een jaar ontvangen van ons alumninetwerk Het KANNN. Wat verwacht je daarvan?
Het was een erg leuke verrassing dat we op het event in De Lawei uitgeroepen werden tot 500ste Koploper. Het was sowieso een geweldige bijeenkomst, vol met interessante mensen en inspirerende workshops. Wat Het KANNN precies inhoudt, moet ik nog ontdekken. Ik ga me er zeker verder in verdiepen. Het is in ieder geval geweldig dat er een vervolg is na het Koploperproject, waardoor we als Koplopers van elkaar kunnen blijven leren.
Meer info over StadLandWater vind je op hun website.
Bekijk hier het nieuwsitem over de kickoff van het 2e Koploperproject Overijssel, waarin StadLandWater meedoet.
Klik hier voor een verslag van het prachtige Koploperevent op 21 november, plus de aftermovie.
👉🏻 Wil je ook op een praktische en inspirerende manier verder met duurzaam ondernemen? Kijk dan op onze projectenpagina voor nieuwe groepen die binnenkort van start gaan.
Comments