Ondernemers in Groningen kunnen sinds kort een eigen stukje bos kopen. Het gaat om een deel van het Koploperbos op bedrijventerrein Zuidoost dat in november van dit jaar wordt aangeplant. Het bos is een primeur in meerdere opzichten. “Sowieso is een bos op een bedrijventerrein al een unicum, maar dat bedrijven ook zélf een stukje bos kunnen kopen, is al helemaal bijzonder”, stelt Ada Kruiter van het Koploperproject Groningen.
Het Koploperbos
Het idee voor het Koploperbos komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit de koker van het Koploperproject. Dit project helpt bedrijven en organisaties om duurzamer te werken en daarmee toekomstbestendig te worden.
Het bos, bestaande uit 2.800 bomen, wordt 7.000 vierkante meter groot en krijgt een plekje op een kavel achter vakgarage Evenhuis aan de Euvelgunnerweg. Er komen verschillende soorten bomen en struiken: fruit- en notenbomen, kruiden, maar ook bloeiende planten en bloemen.
“De bedoeling is dat het een ‘inspiratiebos’ wordt, waar ondernemers en hun werknemers inspiratie op kunnen doen om zo duurzaam mogelijk te leven”, zo vertelt Bart Joling van Ten Stripes, een van de deelnemers aan het Koploperproject. Hij wijst op bordjes met daarop informatie en QR-codes die straks een route vormen door het bos. “Die codes leiden je naar tips, adviezen en weetjes over duurzaamheid en duurzaam leven.”
Gouden bos
Ondernemers die een stuk bos willen kopen, hebben de keuze uit drie verschillende pakketten: brons, zilver of goud. Bij een bronzen pakket koop je voor 425 euro 10 vierkante meter aan bos, met daarop zo’n 4 à 5 bomen. Het zilveren pakket kost 1.250 euro en levert je 100 vierkante meter aan bos en zo’n 40 bomen op. Ga je voor het exclusieve gouden pakket dan betaal je 5.500 euro voor 500 vierkanter meter aan bos en 200 bomen. “Extra leuk: de kopers kunnen via hun persoonlijke EcoMatcher-account onder andere zien wat de impact van hun stukje bos is en hoe hard hun bomen groeien”, vertelt Kruiter.
Met het bos snijdt het mes aan meerdere kanten. Niet alleen wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd, het zorgt ook voor een toename van biodiversiteit, minder hitte- en waterstress en een gezonde leefomgeving. Joling: “En niet te vergeten biedt het bos werknemers ook de mogelijkheid om een gezonde wandeling te maken. Niet voor niets is de slogan: ‘Je moet minimaal 20 minuten in de natuur doorbrengen. Tenzij je heel druk bent, dan een uur.’”
Al met al zijn er 128 grotere en kleinere stukjes bos te koop. Er zijn al vergevorderde plannen voor een tweede bos op Zuidoost, dus als de animo groot is, kunnen ondernemers eventueel ook hiervan een gedeelte kopen.
Partners in het project zijn de twintig Koplopers (participanten), Koploperproject (initiator), Bedrijvenvereniging Zuidoost (partner), Gemeente (grondeigenaar), Landschapsbeheer Groningen (natuurbeheer) en NMF (organisator).
Meer weten of ook een stukje bos kopen? Kijk dan op www.koploperbos.nl of neem contact op via info@koploperbos.nl.
Komend najaar gaat er in de gemeente Groningen weer een nieuw Koploperproject van start. Er zijn nog een paar plekken vrij. Aanmelden kan via www.koploperproject.nl/agenda.