Op een enerverend Koplopersymposium bij Firda in Emmeloord, sloten gisteravond twee groepen deelnemers het Koploperproject duurzaam ondernemen af. De Koploperprijs Flevoland ging ditmaal naar Lucam Air, dat onder meer warmtepompen en luchtbehandelingskasten maakt. In Overijssel ging Hartman, leverancier van tuinmeubelen uit Enschede, met de prijs naar huis.
Twee groepen Koplopers
In de afgelopen maanden gingen twee groepen bedrijven en een scholengroep uit Flevoland en Overijssel intensief aan de slag met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering en product- en dienstverlening. Ze kregen een uitgebreide nulmeting, stelden een duurzaamheidsagenda op en maakten een communicatieopdracht. Het symposium was de officiële afsluiting van het project, waar alle deelnemers een Koplopercertificaat ontvingen.
Firda
Ruim 80 bezoekers namen deel aan het symposium op de locatie Emmeloord van Firda, een organisatie voor sterk vakonderwijs in de regio Friesland en noordelijk Flevoland, die zelf eerder al eens meedeed aan een van de Koploperprojecten. Dagvoorzitter Matthijs Meijer van Horizon Flevoland heette iedereen welkom. Jaap van Bruggen, hoofd facilitaire zaken van Firda vertelde over de grote ambities van Firda op het gebied van klimaat en circulariteit. Zo zijn al verschillende spraakmakende duurzame gebouwen gerealiseerd. Maar nog belangrijker aldus Jaap, is dat duurzaamheid inmiddels in alle opleidingen is geïntegreerd. Een prestatie van formaat.
Over het Koploperproject
Jaap de Vries, oprichter van de Koploperprojecten vertelde kort waar het Koploperproject precies over gaat, namelijk zorgen voor een toekomstbestendige organisatie en een structurele aanpak van verduurzaming. Door dat samen te doen met andere bedrijven, leer je ook nog eens veel van elkaar. Meer info vind je op onze website.
Inspirerende sprekers
Sanne de Boer, senior specialist energietransitie bij RaboResearch verzorgde de eerste keynote. Ze ging in op de risico's en kansen van de energietransitie voor bedrijven. Haar boodschap: zorg dat de transitie je niet overkomt, wees voorbereid.
Henk de Hartog van E-regie liet met hele concrete voorbeelden zien hoe ondernemers zelf de regie kunnen nemen over hun energie, door samen een stabiele energiegemeenschap op te zetten. Daarbij wordt lokale elektriciteit ook zoveel mogelijk lokaal gebruikt, door vraag en aanbod slim op elkaar af te stemmen, waarmee netcongestie kan worden beperkt. Zowel technisch als juridisch is er al veel meer mogelijk dan veel ondernemers denken.
Biobased tiny house
In de pauze konden de deelnemers een bezoekje brengen aan een tiny house in aanbouw, waarmee studenten kennis en ervaring opdoen met biobased bouwen.
Uitreiking Koploperprijzen
Na de pauze werd de spanning opgebouwd in aanloop naar de uitreiking van de Koploperprijzen. Eerst werd een korte compilatie vertoond van filmpjes die de deelnemers van het project in Flevoland hadden gemaakt. Zo kreeg het publiek een mooie indruk van deze bedrijven en hoe ze aan verduurzaming werken. Namens de jury* reikte wethouder René van Amersfoort (zelf ook Koploper), de prijs uit aan Michel Valkema van Lucam Air in Emmeloord. Volgens de jury is Michel heel bescheiden in zijn communicatie, maar heeft hij wel grote stappen gemaakt met de verduurzaming van zijn bedrijf.
* René van Amersfoort, wethouder Noordoostpolder; Durk Bijma, Firda; Mark Reussing, REUS Marketing
Vervolgens was het de beurt aan de groep van Overijssel. Ook daarvan werd een leuke compilatie van filmpjes vertoond. In deze groep ging de Koploperprijs naar Hartman tuinmeubelen in Enschede. Liesbeth Rijsdijk, lector aan Hogeschool Windesheim maakte deel uit van de jury van deze groep. Ze vertelde dat Hartman, met een team van medewerkers, heel serieus aan de slag is gegaan met alle uitkomsten van het Koploperproject en op basis daarvan een gedetailleerd duurzaamheidsplan heeft opgesteld, met concrete gekwantificeerde doelen voor de toekomst, niet alleen voor de eigen bedrijfsvoering, maar zeker ook voor de producten en de waardeketen.
* Liesbeth Rijsdijk, Windesheim; Tess Ruiterkamp, provincie Overijssel; Gerard Bosman, Aberson/DORZ
Tot slot kwamen alle Koplopers samen op het podium om hun deelnamecertificaten in ontvangst te nemen, uit handen van Karin Pals (coördinator Koploperproject Flevoland) en Esther Jansen (coördinator Overijssel). Karin sloot het event af met een dankwoord aan alle deelnemers, partners en sponsors en gaf dat er in beide provincies binnenkort weer nieuwe Koploperprojecten van start gaan. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich aanmelden via de pagina Koploper worden op onze website.
De muzikale omlijsting werd verzorgd door Loes ten Den, met twee prachtige toepasselijke liedjes over toekomst en hoop. Koploper Luimes AV verzorgde de perfecte audiovisuele aankleding van het event.
De Koplopers
Koplopers Flevoland 2023-24 | Koplopers Overijssel 2023-24 |
Partners en sponsors van het symposium
Persbericht
Download hier het persbericht.
Foto en video
De compilatievideo's van beide groepen zijn de vinden op ons Youtube-kanaal.