Als gevolg van de coronamaatregelen hebben we ook bij de Koploperprojecten te maken met beperkingen. Vooral de bijeenkomsten, waarbij we met de groep bij een Koploper op bezoek gaan en resultaten uitwisselen, zijn momenteel lastig. Ook hebben veel deelnemers het momenteel druk met het doorvoeren van aanpassingen in hun bedrijfsvoering of dienstverlening. Toch willen ze graag door met het Koploperproject, want duurzaam ondernemen blijft belangrijk en waarschijnlijk nog meer dan voorheen.
Op 19 mei hebben we daarom voor het eerst een terugkoppelingsbijeenkomst gehouden via videoconferencing. De deelnemers van het Koploperproject Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo sloten om 10 uur aan op het online platform Jitsi Meet. Dat is een snel opkomend alternatief voor het populaire Zoom, dat ter discussie staat vanwege beveiligingsproblemen. Afgezien van wat kleine technische probleempjes, verliep de sessie prima.
We waren uiteraard allemaal benieuwd hoe het een ieder verging in deze lastige tijden. Daarom hielden we eerst een 'rondje corona'. Gelukkig zijn er bij geen van de deelnemende bedrijven mensen ziek geworden en komt geen van hen in grote problemen. Uiteraard hebben de maatregelen wel flinke impact, maar daar wordt heel creatief mee omgegaan. Een paar voorbeelden:
Vakantiepark Het Land van Bartje had aanvankelijk nauwelijks gasten meer en de faciliteiten moesten dicht. Door het onderhoud naar voren te halen, konden de medewerkers toch aan het werk blijven. "Dat scheelt straks weer in de kosten", aldus Hans Oudshoorn. Gelukkig trekken de boekingen nu weer aan en kunnen bepaalde faciliteiten (met beperkingen) weer open.
Kompas Zuidlaren levert financiële zorg aan kwetsbare mensen. Directeur Marcel Kooi verwacht juist meer werk als gevolg van de crisis en vindt dit wel wrang, aangezien kwetsbare groepen vooral de dupe worden. 80% van de medewerkers werkt nu vanuit huis en dat zal ook in de toekomst deels blijven doen. Daarmee werd de ambitie om de CO2-footprint van het woon-werkverkeer te reduceren sneller behaald dan verwacht.
Royal Flora Holland Eelde had het de eerste week erg moeilijk. "We hebben toen veel bloemen weggegeven aan ziekenhuizen en verzorgingshuizen", vertelde Jeanne de Vries. Maar daarna ging het snel beter en zijn er zelfs topweken gedraaid. De bezetting van de veilingtribune moest wel fors omlaag. Daarom is een online veilingsysteem versneld ingevoerd, waar goed gebruik van wordt gemaakt.
COOP Supermarkt Odoorn draaide vooral de eerste weken hoge omzetten. "Maar de verhalen dat we recordwinsten maken bij de supermarkten kloppen niet", aldus Jeroen Schippers. De online bestellingen zijn sterk toegenomen en dat is een grote kostenpost. Jeroen heeft een aantal mensen uit de horeca opgenomen in het team, die na 1 juni weer teruggaan. Er is veel gecommuniceerd met klanten, die het niet altijd eens waren met de beperkende maatregelen.
Bij Quercus Boomexperts was "aanvankelijk wel sprake van enige paniek", aldus directeur Rob Gulmans. Maar er zijn snel protocollen opgesteld, waarna het werk gewoon door kon gaan. Doordat er minder verkeer op de weg is, is het werk zelfs veiliger. Ook bij Quercus wordt nu veel meer online vergaderd. De angst is wel dat overheden, vanwege tekorten, straks gaan bezuinigen op groen. "Maar deze crisis laat ook zien hoe belangrijk groen is voor een gezond ecosysteem", aldus Rob.
Afier Accountants en Adviseurs zat midden in een verbouwing. Die kon goed doorgaan, omdat de medewerkers bijna allemaal thuis werkten. Ook het werk kon gewoon doorgaan. Alleen vinden de jongere medewerkers het wat lastiger om even hun senior collega's te raadplegen. Er is weinig extra werk geweest in verband met het aanvragen van overheidssteun voor klanten. Volgens directeur André Kool zitten die regelingen heel eenvoudig in elkaar, waardoor ondernemers dit meestal prima zelf kunnen. Hij verwacht wel dat veel ondernemers blij zullen zijn als ze dit jaar rond de nul kunnen draaien.
Bij de drie deelnemende gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo gaat het meeste werk door, zij het vooral vanuit huis. Ook de gemeenteraad werkt vooralsnog digitaal. Na de aanpassingen, wordt verduurzaming straks wel weer actief opgepakt. Maar de begroting voor 2021 is nog erg onzeker, vanwege extra uitgaven en wegvallende inkomsten.
Sight Landscaping en Yorneo konden vanwege microfoonproblemen wel meeluisteren, maar helaas geen inbreng leveren.
Alle Koplopers hadden reeds eerder een concreet actieplan aangeleverd (de DuOn-Agenda) met ambities en praktische verduurzamingsstappen die ze de komende tijd willen gaan zetten. Daarop hebben ze van hun adviseur al feedback ontvangen. In normale tijden worden deze actieplannen in tweetallen met elkaar gedeeld in de bijeenkomst. In deze nieuwe situatie is afgesproken dat ze elkaar zelf na afloop opzoeken.
Na een introductie over MVO-communicatie door Jaap de Vries, werd de bijeenkomst afgesloten, helaas zonder het gebruikelijke borreltje. In de komende tijd gaan de deelnemers aan de slag met het uitwerken van een communicatieopdracht, waarin ze de input uit de vorige stappen gaan toepassen. Of en in welke vorm er een afsluitend Koplopersymposium kan worden gehouden in de loop van het jaar, is helaas nog even afwachten.
De meeting maakte duidelijk dat we ook zonder fysieke bijeenkomsten wel door kunnen, al blijft het natuurlijk wel fijn als je elkaar af en toe ook fysiek kunt ontmoeten.
Het Koploperproject in Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo wordt begeleid door Margo Verhagen en Jaap de Vries.
#Koploperproject #toekomstbestendig #duurzaam #ondernemen #mkb #aaenhunze #borgerodoorn #tynaarlo #corona