top of page

Kick-off 1e Koploperproject in Ede

Op 17 oktober zijn 12 enthousiaste ondernemers gestart met het Koploperproject Duurzaam Ondernemen in Ede, onder aanmoediging van wethouder Arnold Versteeg van de gemeente Ede, Alfa Accountants en Adviseurs en de Rabobank Vallei en Rijn. Dit project ondersteunt de ondernemers in hun duurzame ontwikkeling. Het gaat hierin niet alleen over het milieu, maar ook over de sociale en de bestuurlijke kant van het ondernemerschap en om samen te werken aan een toekomstbestendig Ede.


Foto: Marije de Swart, Alfa Accountants en Adviseurs

Aftrap


Nadat André van Hek de aanwezigen welkom heette op het kantoor van Alfa Accountants en Adviseurs, opende wethouder Arnold Versteeg de kick-off. Hij vertelde over hoe dit initiatief twee jaar geleden vorm kreeg met de aanname van de motie Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) door het college en de gemeenteraad. Tijdens zijn introductie benadrukte de wethouder dat samenwerking essentieel is om duurzaam te kunnen ontwikkelen. Ook met het oog op het delen van energie in de toekomst moet de organisatiegraad – in ieder geval op bedrijventerreinen - omhoog. De wethouder sloot af met de belofte dat hij het Koploperproject blijft volgen en uitkijkt naar het eindresultaat (voor de zomer van ’25). 

 

Verwachtingen en eerste eye-openers


Het voorstelrondje dat volgde gaf inzicht in ieders’ verwachtingen voor deelname aan dit programma: Van informatie en kennis ophalen over (wetten die gelden voor) duurzaamheid, leren van elkaar tot aan samen leiderschap tonen en invloed uitoefenen op duurzame thema’s in Ede. Daarna vulden de ondernemers een Quickscan Duurzaam Ondernemen in. We constateerden dat er koplopers en middenmoters in deze groep zitten. De Quickscan leverde al een leuk gesprek op over verbeterpunten, zoals duurzame inkoop, meer en betere communicatie of financieel voordeel.

 

Spreker DB Schenker


DB Schenker is een internationaal bedrijf in geïntegreerde logistiek en wereldwijde handel. Besian Shehi van DB Schenker (locatie Ede) vertelde eerst over de verduurzaming van hun kernactiviteiten namelijk de elektrificatie van de fleet en andere inspanningen om hun CO2-emissies te verminderen. Maar hij vertelde ook over kleinere duurzaamheidsinitiatieven, zoals een jaarlijkse fietsdag waarop medewerkers naar het werk fietsen, een fietsapp, bijenkasten en afvalprikacties op en rond hun locaties.

 

Een bijdrage leveren aan dit soort bijeenkomsten vinden we bij DB Schenker heel belangrijk. Verduurzamen moeten we samen doen!” – Besian Shehi

 

Deelnemers eerste editie


Aan deze 1e editie van het Koploperproject doen deze 12 bedrijven mee: Fydro, Aboma, Restore Kringloop, Technofil, Van de Hoef Logistiek, Exclusieve Schoorstenen, Timmerfabriek Budding, ACV Groep, Stomphorst Fiscaal Raadgevers, Reklet, Waaijenberg Groep en EMRI. Tijdens het project Ede krijgen de deelnemers onder meer een uitgebreide nulmeting en gaan ze aan de slag met een praktische duurzaamheidsagenda, verkennen ze onder meer duurzame en lokale inkoop, zien ze wat ze kunnen doen om een aantrekkelijke werkgever te worden en te blijven, hoe ze hun milieuprestaties kunnen meten, leren ze hoe ze kunnen communiceren over hun duurzame prestaties en hoe ze vragen van klanten over duurzaamheid kunnen beantwoorden.

 

Marije de Swart van Alfa Accountants en Adviseurs maakte deze leuke impressie van de kick-off:




Wil je vrijblijvend meer informatie over het Koploperproject, neem dan contact op met Monique Morée (monique@mvo-interim.nl) of Elise Vonk (info@vonk-mvo.nl). En/of check www.koploperproject.nl.

コメント


bottom of page