top of page

Duurzame plannen uitgewisseld in Flevoland

Vanochtend kwamen de deelnemers aan het Koploperproject Flevoland 2023-24 bij elkaar bij Conrad Stanen in Emmeloord om hun Duurzaamheidsagenda's met elkaar te bespreken en praktische tips en ideeën met elkaar te delen.



Nadat de deelnemers eerder al de uitkomsten van de nulmetingen met elkaar hadden gedeeld, zijn ze allemaal aan de slag gegaan met het vertalen van alle praktische aanbevelingen uit de nulmeting naar een Duurzaamheidsagenda. Een handig format hiervoor - de DuOn-Agenda - wordt aangeleverd door het project. Het is eigenlijk een heel praktisch actieplan, waarin niet alleen acties staan, maar ook doelen, ambities en indicatoren. Daarmee wordt duurzaam ondernemen een continu verbeterproces in plaats van allerlei losse acties. De bedrijven kunnen zo na verloop van tijd ook meten wat de resultaten (de impact) zijn van hun inspanningen. Dat wordt steeds belangrijker, ook in het kader van communicatie met stakeholders en rapportageverplichtingen.


Na het opstellen van hun eerste concept, ontvingen de Koplopers feedback van een adviseur van het Koploperteam - Wietse Venema en Jaap de Vries - om het plan nog wat verder aan te scherpen. Tijdens de workshop gingen ze in tweetallen uiteen om hun agenda's met elkaar te delen en tips en ideeën uit te wisselen. Naast allerlei praktische tips op thema's als energie, afval, vitaliteit, inkoop etc, ging het ook veel over het betrekken van de medewerkers en het borgen van duurzaamheid in de eigen processen. Erg leuk om te zien dat er heel veel van elkaar te leren valt, ondanks dat de bedrijven heel verschillend zijn (zie onder).



Tussen twee sessies door kregen we een rondleiding door de fabriek door Gert-Jan Karman, general manager van Conrad Stanen. Dit mooie bedrijf ontwikkelt krachtige en state-of-the-art maatwerk verticale grondboormachines voor bronbemaling, bronboringen, aardwarmte en bodemonderzoek voor boormeeesters over de hele wereld. Indrukwekkende machines om te zien, die tot honderden meters diepte kunnen boren. Door dergelijke machines wordt het bijvoorbeeld mogelijk om warmte of koude op te slaan in de bodem of om aardwarmte te winnen, wat een belangrijke schakel is in de energietransitie. Tot voor kort werden dergelijke machines aangedreven door dieselmotoren, maar deze worden steeds meer vervangen door elektromotoren, in combinatie met accu's. Niet alleen zorgt dit voor veel minder CO2-uitstoot, maar ook kunnen deze machines ingezet worden op bouwplaatsen, waar restricties gelden voor stikstofuitstoot of in binnensteden, waar luchtkwaliteit een belangrijk issue is.



De volgende stap in het project is dat elke Koploper een communicatieopdracht uitwerkt. Die zal worden beoordeeld door een jury. De meest overtuigende inzending wint de Koploperprijs die op het Koplopersymposium op 12 juni a.s. zal worden uitgereikt. Op dit symposium dat zal worden gehouden bij Firda in Emmeloord, zullen de Koplopers hun ervaringen delen en kunnen bezoekers nog veel meer inspiratie opdoen. De agenda komt een dezer dagen op deze website.


Daarna gaf Marc Reusink van marketingbedrijf REUS uit Emmeloord de Koplopers nuttige tips mee over MVO-communicatie, die ze gelijk kunnen gebruiken bij de uitwerking van hun communicatieopdracht. Marc is ook een van de juryleden, samen met Durk Bijma, directeur van Firda Emmeloord en René van Amersfoort, zelf ook Koploper uit een eerdere groep en nu wethouder van de gemeente Noordoostpolder. René was zelf ook bij de workshop aanwezig en deelde graag zijn eigen ervaringen met deze groep.



Net als op veel bedrijventerreinen lopen ook bedrijven in Emmeloord aan tegen beperkingen vanwege netcongestie op het stroomnet. Dim-Jan de Visser, een van de deelnemers aan de vorige groep Koplopers in Noordoostpolder, lichtte een tipje van de sluier op over plannen met een innovatieve energiehub op bedrijventerrein De Munt, waarmee vraag en aanbod van elektriciteit zoveel mogelijk lokaal wordt benut. Goed om te zien dat ondernemers niet afwachten, maar zelf met oplossingen komen.


Karin Pals, coördinator van het Koploperproject Flevoland, sloot de workshop af en nam de aanwezigen mee in de vervolgstappen, zoals het programma van het symposium.


De deelnemers aan dit Koploperproject zijn:


  • Agrico BV, een coöperatie op het gebied van aardappelteelt

  • CCF NL Groene Stroom BV, dealer van (circulaire) accu's

  • Conrad Stanen BV, productie van grondboormachines

  • Heftruckcentrum Post bv, leverancier van heftrucks

  • Lucam B.V., producent van luchtbehandelingssystemen

  • Luimes AV, specialist in audiovisuele apparatuur en installatie

  • Stichting Aves, een unieke samenwerkingsstichting die 33 scholen voor primair onderwijs bestuurt en verbindt in de gemeenten Noordoostpolder, Kampen én Steenwijkerland


De Koplopers worden begeleid door het Koploperteam Flevoland, bestaande uit Karin Pals, Wietse Venema en Jaap de Vries. Partners in dit Koploperproject zijn de gemeente Noordoostpolder, NEN, BVN, Agro Foodcluster, het Innovatiecluster en Horizon Flevoland.


💡 Kan jouw bedrijf of organisatie ook wel wat hulp gebruiken om duurzaam en toekomstbestendig te worden? Binnenkort starten we weer een nieuwe groep in Flevoland. Aanmelden kan binnenkort, maar je kunt nu alvast je interesse kenbaar maken door een mailtje te sturen aan info@koploperproject.nl.






Comments


bottom of page