top of page

Dusseldorp wint Koploperprijs Noordenveld-Westerkwartier

Op 30 juni vond in Health Hub Roden de afsluitende bijeenkomst plaats van het Koploperproject toekomstbestendig ondernemen in de gemeenten Noordenveld en Westerkwartier. Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek sleepte de Koploperprijs in de wacht.


In december 2019 ging dit Koploperproject van start met 8 deelnemers uit deze twee gemeenten, waaronder de gemeente Noordenveld zelf, die daarmee zelf het goede voorbeeld wilde geven. De gemeente Westerkwartier deed eerder al eens mee aan een Koploperproject.


Helaas dook kort na de start van het project het coronavirus op, waardoor een paar deelnemers moesten afhaken en het project ook vertraging opliep. Een belangrijk element in het project, het leren van elkaar, werd daardoor wel lastiger, omdat fysieke bijeenkomsten niet of beperkt mogelijk waren. Toch is het 6 deelnemers gelukt om het project op een geslaagde manier af te ronden.


Tijdens het traject werden alle deelnemers uitvoerig doorgelicht op duurzaamheid en gingen ze aan de slag met een concrete duurzaamheidsagenda. Ter afronding van het project kregen de deelnemers een communicatieopdracht mee, in de vorm van een brief van een fictieve opdrachtgever uit de eigen branche, die vraagt naar het MVO-beleid van de Koploper. Dat is iets dat we in ook in de dagelijkse realiteit steeds meer zien gebeuren, omdat bedrijven niet alleen hun eigen bedrijfsvoering, maar ook hun waardenketens willen verduurzamen. Het is dus zaak om als bedrijf hierover een helder verhaal te kunnen presenteren.


Voordat de prijsuitreiking plaatsvond, kregen de deelnemers een boeiende rondleiding van Egbert Wiltens in de Health Hub in Roden. Een prachtig en duurzaam ingerichte creatieve broedplaats op het gebied van innovatieve gezondheidstechnologie (health tech).


Rondleiding bij Health Hub in Roden
Rondleiding bij Health Hub in Roden

Daarna kregen de Koplopers de premiére te zien van een filmpje, waarvoor in de weken daarvoor de opnamen waren gemaakt. Dat geeft een mooie indruk van hoe de Koplopers al met duurzaamheid aan de slag zijn gegaan.


Na een korte update van alle Koplopers over onder meer de impact van corona op hun bedrijf, besprak Jaap de Vries van DZyzzion de resultaten van de uitgevoerde evaluatie. Al met al een hele positieve uitkomst met een gemiddelde waardering door de Koplopers van een 7,5.


Tenslotte was daar het moment van uitreiking van de Koploperprijs. Een jury bestaande uit Meike Emmelkamp van SKSG Kinderopvang (winnaar van de Koploperprijs Groningen Stad) en Jaap de Vries beoordeelde de communicatieopdrachten. De keuze was lastig en alle inzendingen kregen complimenten. Maar er kan maar één de winnaar zijn en dat werd Dusseldorp! Volgens het juryrapport pakt Dusseldorp duurzaam ondernemen op een structurele manier aan, door de SDG's als uitgangspunt te gebruiken voor het beleid, de aanstelling van een rentmeester, het actief betrekken van alle medewerkers en het consequent doorvoeren van duurzaamheid in alle bedrijfsonderdelen. Dennis van der Wolde kreeg de prijs uitgereikt door Ada Kruiter (CirculairActief) en Margo Verhagen (In Circulaire Kringen), mede-adviseurs in dit Koploperproject. Tenslotte ontvingen alle deelnemers het Koplopercertificaat.


Uitreiking van de Koploperprijs aan Dennis van der Wolde van Dusseldorp
Uitreiking van de Koploperprijs aan Dennis van der Wolde van Dusseldorp

De middag werd in stijl afgesloten met een heerlijk, duurzaam, vegetarisch buffet, verzorgd door Beijk Catering.


De deelnemers in deze groep waren: De Zijlen, Dusseldorp, Elton, Gemeente Noordenveld, Harkboot en Mebatherm,


De Koploperprojecten zijn een initiatief van Jaap de Vries van DZyzzion en wordt in verschillende provincies uitgevoerd met lokale partners en adviseurs. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door de gemeenten Noordenveld en Westerkwartier, provincie Drenthe, provincie Groningen, Ik Ben Drents Ondernemer, Natuur en Milieufederatie Drenthe, OCN Noordenveld en de Rabobank.


Zie hieronder een fotoimpressie van de bijeenkomst:





Comments


bottom of page