top of page

Autodrop

Autodrop? Wat heeft dat nou met het Koploperproject te maken? Nou, de maker ervan - Concorp - doet mee aan het Koploperproject Friesland 2025. Gisteren kregen de deelnemers een boeiende rondleiding in de Fabriek in Jirnsum, die werd gecombineerd met een inhoudelijke component.



Het kantoorgedeelte van de fabriek van Concorp in Jirnsum
Het kantoorgedeelte van de fabriek van Concorp in Jirnsum


Extra bedrijfsbezoek


Op 23 januari was de kickoff van deze groep, waaraan 8 Friese bedrijven meedoen. De adviseurs van het Koploperteam Friesland zijn druk bezig met het uitvoeren van de nulmetingen bij de deelnemers. Omdat het nog even duurt tot aan de workshop waarin de resultaten met elkaar worden gedeeld, besloten we om een extra bedrijfsbezoek te houden.


Thys van der Tempel, hoofd productie van Concorp Jirnsum, gaf een boeiende presentatie over dit mooie familiebedrijf, met bekende merken, zoals Autodrop, Fisherman’s Friend, Oldtimers, Vitalp, Heksehyl en Skittles. De meeste producten worden gemaakt in het Friese Jirnsum, maar er is ook een fabriek in Waddinxveen, waar meer de seizoensproducten worden gemaakt.



Thys van der Tempel vertelt over de ambities van Concorp
Thys van der Tempel vertelt over de ambities van Concorp


Ontwikkelingen en praktische tips


Daarna presenteerde Jaap de Vries 10 tips voor het verzamelen van cijfers voor de Milieubarometer, waarmee de Koplopers op dit moment druk in de weer zijn.


Erwin Henstra ging vervolgens in op de ontwikkelingen rond de CSRD-rapportageplicht, naar aanleiding van de recente koerswijziging van de EU (het Omnibus-pakket) en de impact daarvan op het MKB. Ook lichtte hij toe hoe een duurzaam personeelsbeleid eruit zou kunnen zien. Iets dat in deze krappe arbeidsmarkt voor veel bedrijven een belangrijk thema is.


In de fabriek


Nadat iedereen van andere schoenen, stofjassen, haarnetjes, mondkapjes en oordopjes was voorzien, konden we in twee groepjes de fabriek in onder begeleiding van Thys en Bram van Noppen (procestechnoloog). Met de heerlijke geur van drop in de neus kregen we allerlei slimme machines en processen te zien, waarmee de producten worden gemaakt en verpakt. Er is al veel gedaan om verspilling van energie en grondstoffen te voorkomen, maar er wordt nog steeds continu gewerkt aan nieuwe innovaties.



Bram van Noppen beantwoordt vragen van Koplopers
Bram van Noppen beantwoordt vragen van Koplopers


Veel interactie


De Koplopers keken hun ogen uit en wilden van alles weten van beide gastheren. Vooral Eline Ensing, plant manager van ME-AT in Leeuwarden was helemaal enthousiast. Veel processen waren voor haar herkenbaar en ze vroeg Thys de oren van het hoofd.


Zoals te verwachten viel, kwam uit de groep als snel de vraag: "maar snoepen is toch niet gezond?". Dat is een vraag die ook binnen Concorp sterk speelt. Daarom wordt veel aandacht besteed aan de ingrediënten. Een aanzienlijk aandeel van de dropjes zijn inmiddels vegan. De consument wordt aangeraden om 'mindful' te snoepen. Het is een discussie die ook bij veel andere bedrijven speelt die niet alleen maar gezonde producten maken. Genieten hoort ook bij het leven. In de loop van dit Koploperproject zal deze vraag zeker ook nog een vervolg krijgen, want duurzaam ondernemen gaat niet alleen over de gemakkelijke oplossingen. Ook lastige dilemma's komen in het project aan bod.


Al met al was het een zeer inspirerende middag! Met dank aan Thys en Bram voor de gastvrijheid.


Betrokken partijen


Dit is de 60e groep Koplopers in Nederland. Meer daarover vind je in het nieuwsitem over de kickoff. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeenten Waadhoeke, Leeuwarden, Súdwest Fryslân en Harlingen, plus Rabobank Friesland. De Koplopers worden begeleid door adviseurs Erwin Henstra en Mark de Jong van Bentacera, die op hun beurt worden ondersteund door Jaap de Vries (landelijke coördinator Koploperproject).

bottom of page