top of page

Koplopers Oost-Groningen bij elkaar


Tweede bijeenkomst

Op vrijdag 26 juni kwamen de Koplopers in Oost-Groningen voor de tweede keer bij elkaar. Sinds de startbijeenkomst op 23 januari zijn alle deelnemende bedrijven uitvoerig doorgelicht. Met de DuOn-Scan en de Milieubarometer is in beeld gebracht wat de stand van zaken is met betrekking tot MVO in ieder bedrijf: wat gaat er goed, wat kan er beter en hoe kan dat worden aangepakt? Elke deelnemer ontving een uitgebreid Duurzaamheidsprofiel dat dient als nulmeting en basis voor verdere stappen.

Uitwisseling

Op de bijeenkomst wisselden de deelnemers aan dit eerste Koploperproject in Groningen de uitkomsten van de nulmetingen met elkaar uit. Ieder gaf een korte presentatie over de uitkomsten, waarna met elkaar van gedachten werd gewisseld. Duidelijk is dat alle deelnemers al bewust met duurzaamheid bezig zijn (zie ook verderop). De één vooral met de bedrijfsvoering, een ander met de product- en dienstverlening en weer een ander juist heel integraal. Mooie voorbeelden van duurzame maatregelen passeerden de revue. Toch blijken er bij alle deelnemers ook nog genoeg verbetermogelijkheden te zijn. Soms zit dat in praktische maatregelen als de inkoop van (echte) groene stroom of fair trade producten, soms ook in meer organisatorische maatregelen als het beter borgen van duurzame keuzes in bedrijfsprocessen, het beter meten van de milieuprestaties en het slimmer communiceren over MVO.

Leren van elkaar

De uitwisseling leidde tot interessante discussies en nieuwe inzichten. Ondanks de verscheidenheid in bedrijfstakken, blijkt dat je toch heel veel van elkaar kunt leren. De volgende stap is dat iedere deelnemer gaat werken aan een praktisch actieplan, waarmee de verdere verduurzaming ook daadwerkelijk handen en voeten krijgt. Op de volgende bijeenkomst worden deze actieplannen met elkaar besproken. Opnieuw een mooi moment om van elkaar te leren!

Gastheer Geo Plus

Het prachtige kantoor van Geo Plus in Scheemda

De bijeenkomst vond plaats bij Geo Plus in Scheemda. Geo Plus is een snel groeiend high-tech bedrijf, gespecialiseerd in hydrografische metingen op zee. Met meerdere schepen worden metingen gedaan overal ter wereld, van Abu Dhabi tot Siberië. Paradepaardje is de Geo Focus, een zeer modern schip dat in 2012 werd gedoopt door Wubbo Ockels. Dat was niet voor niets. Het hybride aangedreven schip is zeer energiezuinig en maakt bijzonder weinig geluid, waardoor verstoring van zeezoogdieren minimaal is. Directeur Jan Loots is een groot natuurliefhebber en zet zich al jaren in voor natuurbescherming in allerlei verenigingen. In contrast met het moderne bedrijf, staat het kantoor van Geo Plus. Dit prachtige historische pand in Scheemda is gebouwd in de 13e eeuw en is het oudste kantoorgebouw van Nederland. Samen met zijn vrouw zet Jan zich in om dit pand zo goed mogelijk te conserveren.

Deelnemers goed op weg

Albert de Boer presenteert de resultaten van zijn nulmeting

Ook de andere 12 deelnemers zijn stuk voor stuk mooie bedrijven, die allemaal op de een of andere manier al actief met duurzaamheid bezig zijn. David Bakker van Bewegingscentrum Ter Apel heeft zijn pand praktisch energieneutraal gemaakt. Diny Fluttert van Camping Wedderbergen verwarmt het zwembad met een houtsnippercentrale. Margriet Nieuwenhuis van Gasterij Natuurlijk Smeerling trakteert haar gasten op heerlijke streekproducten en onderneemt allerlei initiatieven om de regio te promoten. Albert de Boer van De Boer Auto-onderdelen zorgt ervoor dat auto's niet op de schroothoop terecht komen, maar dat de onderdelen en materialen voor 96% kunnen worden hergebruikt en/of gerecycled. Astrid Wijninga van De Kompanjie (gezamenlijke uitvoeringsorganisatie van de gemeenten Veendam en Pekela) zet zich ervoor in dat beide gemeenten ook duurzamer gaan opereren, om zo het goede voorbeeld te geven aan bedrijven. Albert Dun maakt met zijn bedrijf Dun Agro hennepvezels, waarmee prachtige producten kunnen worden gemaakt, van isolatiemateriaal tot autodashboards, die uitstekend passen in de bio-based economy. Bas Pieterse van Klassewijzer begeleidt scholen en wil graag duurzaamheid meer in het onderwijs integreren. Frans Andeweg van transportbedrijf Oldenburger Fritom, is steeds op zoek om het brandstofverbruik van de vrachtwagens terug te brengen met slimme logistieke oplossingen en andere maatregelen. Dit bedrijf is ook al gecertificeerd op de MVO-Prestatieladder. Geert van der Veen van Pure Energie zet zich onvermoeibaar in om de energievoorziening van Nederland te verduurzamen. Dit bedrijf is al een paar keer uitgeroepen tot de groenste energieleverancier van Nederland. Leo Hartman van Steenhuis Recycling zorgt ervoor dat metalen, accu's en andere materialen niet verloren gaan en draagt zo bij aan de broodnodige circulaire economie. Luit Huisman van VIB netwerken past zoveel mogelijk energiezuinige apparatuur toe, werkt aan een papierarme organisatie en rijdt steeds vaker elektrisch.

Nieuwe deelnemer

Twee deelnemers zijn aan het begin van het project helaas afgehaakt wegens onvoorziene interne ontwikkelingen. Daarvoor in de plaats heeft Herman Bekker van multifunctioneel centrum De Drijscheer zich enthousiast aangemeld. Samen met Ruben Martowirono van de gemeente Stadskanaal, gaan ze kijken hoe ze dit centrum en andere gemeentelijke gebouwen zo duurzaam mogelijk kunnen maken.

Uitvoering

Het Koploperproject in Oost-Groningen wordt uitgevoerd door een uniek consortium van vier partijen: NoordBaak uit Groningen, Circulair Actief uit Midwolde, ReinAdvies uit Wedde en DZyzzion uit Drachten. Zo combineren we kennis en ervaring met het Koploperproject, MVO en een sterk netwerk in de regio.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door: provincie Groningen, Stichting Ondernemers Begeleiding, gemeente Veendam, Menterwolde, Oldambt, Vlagtwedde, Bellingwedde, Stadskanaal en Pekela.


32 weergaven
bottom of page